Mesane (idrar torbası) karın alt bölümünde içi boş olan organa denilir. İdrarın birikimi ve boşaltımında görev alır. İdrar mesaneye üreter olarak adlandırılan iki tüp aracılığıyla geçer.
Mesane, böbreklerde kanın süzülmesi sonucunda idrarı biriktirir. Mesanede biriken idrar belli bir hacme ulaşınca işeme yoluyla atılır. Mesanenin dolup boşaldıkça hacmini değiştirmesine yardim eden kas tabakası, idrar mesaneden dışarıya üretra adı verilen diğer bir tüp aracılığıyla atılır.
Mesane Ne İşe Yarar?
Mesane idrar depolanmasını sağlayan organdır. Böbrekler, günde 1,5 litre idrar oluşturur. Kişinin vücudundan uzaklaştırılması gereken tüm maddeler bu idrar ile birlikte mesaneye gönderilir. Aynı zamanda mesanenin çalışması sinir sisteminin gözetimi altındadır. Burada toplanan idrar belli bir noktaya geldikten sonra kişide idrar yapma isteği ortaya çıkar.
Mesane Kanseri
Mesanenin yüzeyel katmanına sınırlı kansere kas tabakasına invazyon göstermeyene yüzeyel kanser adı verilir. Tedavi sonrası ise yüzeyel kanser tekrarlayabilir.
İnvazif Kanser Nedir?
İnvazif kanser, kanserin ilerlemesiyle oluşur. Yüzeyel kanserin tekrarlaması ile birlikte hastalığın ilerlemesi de söz konusu olabilir . Bu durumda kanser derinleşerek kas tabakasına geçebilir. Buna invazif kanser denilir. Kas içinde olan kanser dışarıya doğru ilerleyebilir. Mesane kanseri mesane çevresindeki lenf bezlerine yayılabilir. Yayılan tümörlü hücre birçok organa da ulaşabilir. Tümör akciğere ulaşırsa buna metastatik mesane tümörü denilir.
Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Mesane kanseri belirtileri olarak; kasıkta ağrı oluşumu ve kasığın üst bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, acil idrar yapma ihtiyacı, halsizlik, kilo kaybı, kasık bölgesinde kitle, kasık bölgesinde doluluk hissi, idrarda kan pıhtısı varlığı, idrarda kan varlığı, sırt ağrısı gibi durumlar bulunur.
Mesane Kanser Evreleri Nasıldır?
Mesane kanser evreleri; 1. evrede mesanenin yüzeysel kanseridir. 2. evrede başka organlara yayılım göstermemiştir. Ancak kanser kas yapılarına doğru ilerlemeye başlar. 3. evrede Mesaneye uzak olan organlara yayılım göstermez ancak lenf nodu tutulumları kansere eşlik etmektedir. 4. evrede Mesane kanseri artık uzakta yer alan organlara ve dokulara yayılmıştır.
Mesane Kanseri Tedavisi Nedir?
Meme kanseri tedavisinde kanserden kurtulmak için iki tip ameliyat vardır. Birincisi TUR ameliyatı denilen kapalı ameliyat yöntemidir. Yüzeyel mesane tümörlerinin tanı ve tedavisinde uygulanır. İkincisi ise kas dokularına ilerlemiş kanserli hücrelerin çıkarılması disiplinine dayanır ve tıp literatüründe bu ameliyat radikal sistektomi olarak tanımlanır.
Mesane Sarkması
Mesane sarkması; üretranın veya mesanenin vajinanın içine ve dışarıya sarkmasına idrar torbası sarkması olarak adlandırılır. Tıpta sistosel olarak geçmektedir. Bu rahatsızlık genellikle kadınlarda görülür. Sistosel mesanenin vajina içerisine doğru fıtıklaşmasına denir. Mesane sarkması da idrar torbasının rahim içerisine doğru bombeleşmesine denir. Bu nedenle öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma ve ağır yük kaldırma durumları idrar kaçırma problemleri yaşanır.
Mesane Sarkması Tedavisi Nedir?
Mesane sarkması tedavisi çoğunlukla hasta dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarıya kaldırılması işlemidir. Bu yöntemden daha etkili bir diğer tedavi yöntemi ise sarkmanın çok şiddetli olduğu durumlarda mes adı verilen tıbbi bezlerin mesane altına yerleştirilmesidir. Bu tekniğin başarısı da %90’lardadır.