Prostat hastalıkları 50 yaş üstündeki erkeklerde 50 yaş altındakilere oranla yaş ilerledikçe daha çok görülen ürolojik problemlerdir. Prostat, idrar torbasının alt tarafında bulunur. Yaklaşık olarak 20-30 gr ağırlığında olan bir organdır. Prostata özgü antijen olarak da adlandırılan PSA hormonu prostat bezi tarafından salgılanır. Erkek üreme sisteminin bir parçası olan Prostat hastalıklarının kesin bir sebebi yoktur. Ancak sigara kullanımı, ayakta idrar yapma, sağlıksız bir yaşam şekli, hareketsiz yaşam bu hastalığın görülme ihtimalini arttırabilir.
Prostat Hastalıkları Nelerdir?
Prostat hastalıkları olarak iyi huylu prostat büyümesi, prostat iltihaplanması, prostat kanseri gösterilebilir. Prostat hastalıklarının belirtileri benzerdir. Bu sebeple hangi hastalığa sahip olunduğunun öğrenilmesi için belli başlı bazı testler yapılır. Prostat kanseri ölümcül olduğu için ilk evrelerinde fark etmek hayat kurtarır.
Prostat Büyümesi Nedir?
Prostat büyümesi iyi huylu ve erkek yaşamında normal olarak kabul edilen bir süreçtir. 40 yaşının sonuna gelmiş erkek bireylerde prostat büyümesi başlar. Yaşamının sonuna kadar devam eder. Prostat hastalıkları olarak görülen prostat büyümesinde büyüyen prostat bezi idrar akışını engelleyebilir. Prostat büyüdüğü için idrar yolu ve mesane çıkışında tıkanma ya da daralma olabilir. Mesanenin dolum ve boşaltımının işleyişini bozabilir. Bu tür bir ilerlemede kesin tedavi gerekir. Ancak prostat büyümesi genel olarak kişinin yaşamını zorlaştıran bir hastalık değildir.
Prostat Büyümesi Tedavisi Nasıldır?
Prostat büyümesi tedavisi düzenli takip ve gözlemleme, ilaç tedavisi, cerrahi yöntemle tedavidir. Prostat hastalıklarından prostat büyümesi genelde büyük yakınmalara sebep olmaz. Ancak bu büyüme idrar yolu enfeksiyonu, kanlı idrar yapma , böbrek yetmezliği ya da mesanede taş gelişimine sebep olabilir. Bu durumda müdahale gerekir.
Prostatit (Prostat İltihabı) Nedir?
Prostatit prostat bezinin şişmesine ve ağrılı bir süreç yaşanmasına sebep olur. Prostat bezi iltihaplanır ve bunun sebebi bakteriyel bir enfeksiyon olabilir. Ancak çoğu zaman neden kaynaklandığı bilinemez. Her yaştaki erkek birey prostat hastalıkları olarak prostat iltihabı durumunu yaşayabilir. Genellikle aktif cinsel yaşama sahip genç erkeklerde görülür. Cinsel yolla bulaşıcılığı yoktur.
Prostatit (Prostat İltihabı) Tedavisi Nasıldır?
Prostat iltihabı tedavisi 1 hafta ile 3 ay arasında sürer. Ancak bazen tedavi bitse de belirtileri görülmeye devam edebilir. Bu geçici bir süreçtir. Prostat iltihabında kullanılan tedavi yöntemleri; antibiyotik kullanımı, ağrı kesici-antiinflamatuar, prostat ve mesane boyunu gevşetmeye yarayan alfa- bloker olarak gösterilir.
Prostat Kanseri Nedir?
Prostat kanseri prostat bezinde oluşan tümördür. Prostat kanseri ileri yaşlardaki hastalarda genellikle belirti vermez; rutin kontroller sırasında fark edilir. Prostat kanserinin oluşumunda en önemli iki faktör; ileri yaş ve genetik faktörlerdir. Ailede prostat kanseri görülen kişilerin rutin kontrollerini aksatmamaları ve normal süreçten daha erken yaptırmaları önerilir.
Prostat Kanseri Tedavisi Nedir?
Prostat kanseri tedavisinde uygulanacak tedavi yöntemine karar verilmesi; tümörün boyutu, tümörün yayılımı, tümörün lenflere yayılımı ve kanserin metastaza durumu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Prostat kanseri prostat hastalıklarından en önemlisidir. Kesin tedavi gerekir. Kullanılan tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, ışın tedavisi, fokal tedavisi ve cerrahi tedavidir.
Prostat Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Prostat hastalıkları belirtileri birbirine benzer. Belirtiler şu şekildedir;
- Sık idrara çıkma
- İdrara çıkma ve idrarı bitirmekte zorluk yaşama
- Kesik kesik idrar yapma
- İdrar atımı sırasında ağrı ve yanma hissi
- İdrar atımı sonrasında dahi mesaneyi boşaltamama hissi
- Geceleri sık sık idrara çıkma
- İdrar tutmada zorluk
- Boşalma sırasında ağrı hissi
- İdrarda ve menide kan görülmesi
- Kasık, kalça ve bel ağrısı