Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Retrograd intrarenal cerrahi (RIRS); üriner sistemde oluşan taşların tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. Söz konusu cerrahi işlem halk arasında kapalı ameliyat olarak tanımlanmakta, vücutta herhangi bir kesi işlemi uygulamasına ihtiyaç kalmadan uygulanabilmektedir.

Endoskopik bir yöntem olan Retrograd intrarenal cerrahi; böbrek taşlarının büyüklüğüne ve konumuna göre uygulanmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde kıvrılabilir üreterorenoskoplar ile holmium lazerin etkin kullanımı sonucunda retrograd intrarenal cerrahi; üriner sistem taş hastalıklarının ve tümörlerinin tedavisinde altın standart haline gelmiştir.

Retrograd intrarenal Cerrahi Nasıl Uygulanır?

Retrograd intrarenal cerrahi; genel anestezi uygulaması eşliğinde ameliyathane ortamında uygulanmaktadır. Ameliyat öncesinde, hasta ayrıntılı bir muayene süreci yaşamakta; idrar yollarında enfeksiyon varlığı durumunda öncelikle bu problem tedavi edilebilmektedir.

prof-dr-cenk-yucel-bilen

Retrograd intrarenal cerrahide; oldukça yumuşak bir yapıya sahip olan fleksibıl (esnek) üreterorenoskop ile böbrek içerisine girilerek taş ya da tümör görülmektedir. Söz konusu cihaz aynı zamanda taşları kırmaya ve tutmaya yarayan aletleri de içermektedir. Retrograd intrarenal cerrahide asıl amaç, taşları 1 milimetrenin altında bir büyüklüğe kavuşturmaktır. Böylece kırılan taşlar idrar yolu ile konforlu bir şekilde dışarı atılmaktadır. Taşların idrar ile atılını kolaylaştırmak ve kontrol edebilmek amacıyla böbrek ve mesane arasındaki bölgeye DJS adı verilen bir stent takılmaktadır.

Retrograd İntrarenal Cerrahi Sonrası Süreç

Retrograd intrarenal cerrahi sonrasında hasta 1 gün süre ile yakın takibe alınmaktadır. Bu süreçte hastanın kalp atım hızı, ateşi, solunumu ve idrar rengi ile miktarı değerlendirilmektedir. Enfeksiyon riskine karşı antibiyotik; ağrı kontrolü için ise ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır.

Retrograd İntrarenal Cerrahide Hasta Seçimi

Retrograd intrarenal cerrahi kimlere uygulanır? Hangi hastalarda bu yönteme başvurulur ? Aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir:

  • 2 santimetreden küçük taş varlığında
  • ESWL ile PNL yöntemlerinin fayda sağlamaması durumunda
  • Hem böbrek hem de üreter taşlarının varlığında
  • Aşırı obez hastalarda
  • İskeletinde yapı bozukluğu olan hastalarda
  • Böbrek taşlarının tamamen temizlenmesi gereken hastalarda
  • Kanama bozukluğu olan hastalarda

Retrograd intrarenal Cerrahi Avantajları

Retrograd intrarenal cerrahi; salt Holmium lazer kullanılarak taşların kırılması ve vücuttan atılmasının yanı sıra, aynı zamanda böbrek içi tümörlerin, böbrek çıkım darlığı problemlerinin tedavisinde de etkilidir. Herhangi bir kesi ve dikiş uygulamasına ihtiyaç duyulmaması sayesinde günübirlik bir tedavi yöntemi olarak da kabul edilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

mikroskopik-cerrahi
Mikroskopik Cerrahi

Üriner sistem cerrahisinde kullanım alanı nadir olan mikroskopik cerrahi varikosal am…

Devamını Oku
robotik-cerrahi
Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi yönteminde doktor, cerrah konsolundaki el bileğine benzeyen kolları k…

Devamını Oku
perkutan-tas-cerrahisi
Perkütan Taş Cerrahisi

Perkütan taş cerrahisi, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte kapalı bir şekild…

Devamını Oku