Böbrek Kanserleri - Testis Kanseri - Taş Ameliyatı

Robotik cerrahi; cerrah konsolu, robotik kollar, 3 boyutlu görüntüleme sağlayan optik bir sistemden oluşmaktadır. Ameliyatı uygulayacak olan cerrah; cerrah konsolu aracılığı ile robotik kolları oda içinden yönetmektedir. Söz konusu robotik kollar 540 derecede kadar hareket edebilmektedir ve operasyon süreci boyunca 3 boyutlu görüntülenme sağlanmaktadır.

 

Robotik cerrahi temel olarak, laparoskopik yöntemin robot yardımıyla yapılan geliştirilmiş bir versiyonudur. Robotik cerrahi son yıllarda sıklıkla uygulanmaya başlanmış olup, birçok üroloji ameliyatlarında da tercih edilen yöntemlerden biri haline gelmiştir. Robotik cerrahi, ameliyat esnasında ve sonrasında iyileşme süreci de dahil olmak üzere hastaya daha konforlu bir ortam sağlamaktadır. Bu yöntem Da Vinci Robotik Cerrahi olarak da tanımlanmaktadır.

Robotik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Robotik cerrahi; laparoskopik yöntemdeki gibi ameliyatın yapılacağı bölgede küçük birkaç delik açılarak yapılmaktadır. Yine aynı şekilde laparoskopik cerrahi yöntemindeki gibi kameralar kişinin vücuduna girerek, vücut içinin rahat bir şekilde görülmesine yardımcı olmaktadır. Farklı olarak robotik cerrahideki görüntü üç boyutlu şekildedir.

prof-dr-cenk-yucel-bilen

    Cerrah, bir konsol yardımıyla robotu kullanarak ameliyatı gerçekleştirmektedir. Robotik cerrahi ameliyatın yapılacağı bölgede açılan deliklerden robotun kolları içeri girer. Ameliyat yapılacak bölge kamera yardımıyla net bir şekilde görülerek, robota verilen komutlar ile ameliyat cerrah tarafından yapılmaktadır. Robotik cerrahi hassas bir şekilde yapılabilmektedir. Görüntüleme işlemi robot tarafından yapıldığı için titreme görülmez ve gerçeğe yakın bir görüş sağlanır.

    Robotik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

    Robotik cerrahi; üroloji, kalp-damar hastalıkları, genel cerrahi, kulak burun boğaz gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Üroloji alanındaki hastalıkların tedavisinde daha sık kullanılmaktadır. Robotik cerrahinin kullanıldığı ürolojik hastalıkları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

    • Robotik prostat kanseri cerrahisi
    • Robotik böbrek kanseri ameliyatı
    • Robotik mesane kanseri ameliyatı
    • Robotik Piyeloplasti gibi rekonstrüksiyon gereken ameliyatlar

    Robotik cerrahi ile yapılan prostat kanseri ameliyatı; dar alanda geniş görüş açısı sağlamakta ve prostata yakın olan sinirleri korumaktadır. Sinirlere zarar gelmemesi, ameliyat sonrasında idrar kaçırma ya da sertleşme sorunu gibi komplikasyonları büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.

     

    robotik-cerrahi-nasil-yapilir

     

    Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

    Robotik cerrahinin özellikle açık teknikle uygulanan ameliyata göre pek çok avantajı bulunmaktadır. Ameliyat bölgesinin daha az kesiye ve travmaya maruz kalmasını sağlamasının yanı sıra aynı zamanda normalden 10 kat daha büyütülen görüntü sayesinde çok daha nitelikli bir ameliyat süreci yaşanmasını sağlamaktadır. Hasta günlük hayata olabildiğince kısa sürede dönebilmektedir. Hasta ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşar ve iyileşme sürecini daha rahat geçirebilir. Hastanın kozmetik açıdan da avantajlı olması bir artıdır. Robotik cerrahide kanama ve ağrı daha az olmaktadır.

    Robotik cerrahinin avantajı, robot kollarının hareket özelliklerinin geniş kapsamlı olması, titreme riskinin neredeyse yok olması, hastayı her açıdan görebilen bir özelliğinin olmasıdır. 3 boyutlu görüntü kalitesi ve gerçek şekilde derinlik algısına sahip olması ile robotik cerrahi ön plana çıkmaktadır. Dar alanda bile iyi görüntüleme sağlanabilmektedir. Bu cihaz, insan elinin yapamayacağı hareketleri bile yapabilmektedir. Bu nedenle ameliyatta hata payı da oldukça azalmaktadır.

    Robotik Cerrahi Fiyatları

    Robotik cerrahi, açık ameliyata göre daha fazla bir ücret gerektirmektedir. Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi, daha az risk taşımasından ötürü daha çok tercih edilmek istenmekte ancak bu robotu kullanarak ameliyat yapabilen doktor sayısının azlığı ve cihazın maliyeti açısından daha maliyetli olmaktadır. Hastanın robotik cerrahiye uygunluğu açısından değerlendirme gerekmektedir. Robotik cerrahi fiyatları ile ilgili bilgi almak için Üroloji Ankara’ya ulaşabilirsiniz.

    Robotik cerrahi mi açık ameliyat mı?

    Hastanın sağlık durumuna uygun olan hangi ameliyat yönteminin kullanılacağına doktor karar vermektedir. Ancak robotik cerrahi açık ameliyata göre daha avantajlı bir yöntemdir.

    Ameliyatı robot mu yapıyor?

    Robotik cerrahi denilince bir robotun ameliyatı yaptığı düşünülmektedir. Ancak cerrah, bir konsoldan robotu kullanarak ameliyat yapmaktadır. Yani ameliyatı cerrah ve ekibi yönetmektedir.

    Robotik cerrahi ne işe yarar, önemi nedir?

    Cerrahın robot kullanarak ameliyatı yapması, hem cerrah tarafından rahat bir ameliyat süreci geçirmeye hem de hastanın daha kolay bir iyileşme süreci geçirmesine yarar sağlamaktadır. Vücutta daha az kesi oluşturulduğu için daha az ağrı yaşanır. Robot ile gerçekleştirilen ameliyatlarda komplikasyon riski de oldukça azalmaktadır.

    Robotik cerrahi ile laparoskopi arasındaki fark nedir?

    Laparoskopik cerrahide 2 boyutlu görüntü, robotik cerrahide 3 boyutlu görüntü sağlanmaktadır. Ek olarak Robotik cerrahide kollar 540 derece dönebilmektedir. Ürolojik hastalıkların tedavisinde robotik cerrahi hem cerrah hem de hasta açısından daha konforludur.

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    mikroskopik-cerrahi
    Mikroskopik Cerrahi

    Üriner sistem cerrahisinde kullanım alanı nadir olan mikroskopik cerrahi varikosal am…

    Devamını Oku
    perkutan-tas-cerrahisi
    Perkütan Taş Cerrahisi

    Perkütan taş cerrahisi, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte kapalı bir şekild…

    Devamını Oku
    retrograd-intrarenal-cerrahi
    Retrograd İntrarenal Cerrahi

    Retrograd intrarenal cerrahi (RIRS); üriner sistemde oluşan taşların tanı ve tedavisi…

    Devamını Oku